Falafel z dyniowym hummusem

Przepis z programu Ideał (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Falafel z dyniowym hummusem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Na hummus:

850 g dyni, obranej i pokrojonej na kawałki 5 cm

2 łyżki oliwy

400 g ciecierzycy z puszki, odcedzonej

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

½ czerwonej chili, drobno pokrojonej

2 ½ łyżki soku z cytryny

1 łyżka tahiny

70 ml oliwy extra vergine + odrobina do skropienia

prażone pestki dyni do dekoracji



Na falafele:

500 g suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc w wodzie ze szczyptą sody oczyszczonej

4 łyżki mąki z ciecierzycy + odrobina do oprószenia

½ cebuli, posiekanej

2 łyżeczki mielonej kolendry

2 łyżeczki mielonego kminu

3 ząbki czosnku, drobno posiekane

1 zielona chili, drobno posiekana

1 czerwona chili, drobno posiekana

5 łodyg dymki, drobno posiekanych

skórka z 2 cytryn

2 łyżki posiekanej kolendry

4 łyżki posiekanej natki

olej do smażenia



Na dip:

150 g jogurtu greckiego

mała garść mięty, podartej

sok z ½ cytryny

szczypta pieprzy cayenne

nieco oliwy



Do podania:

płaskie chlebki

kolendra

cząstki cytryny



Przygotowanie:

Hummus: rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ułóż dynię na blasze, dopraw oliwą, kminem, zielem angielskim, chili, solą i pieprzem. Piecz 45 minut do godziny, regularnie obracając kawałki dyni, aż zmięknie i się zrumieni. Wyjmij z piekarnika i zachowaj kilka kawałków do dekoracji. W malakserze kilka sekund ucieraj ciecierzycę. Dodaj czosnek i dynię. Utrzyj i przełóż do dużej miski. Dodaj resztę składników na hummus poza tymi do przybrania. Dokładnie wymieszaj szpatułką; dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do ładnego naczynia, które postawisz na stole. Udekoruj kawałkami dyni, pestkami dyni, skrop oliwą i oprósz pieprzem cayenne.

Falafele: odcedź surową ciecierzycę namoczoną przez noc. W malakserze utrzyj z pozostałymi składnikami na falafele za wyjątkiem oliwy. Odstaw do lodówki na 30 minut. Za pomocą specjalnego narzędzia uformuj masę w kulki o wielkości piłki golfowej. Oprósz każdą kulkę odrobiną mąki z ciecierzycy.

Rozgrzej rondel o grubym dnie, wlej 8-10 cm oleju. Użyj frytownicy, jeśli ją masz. Rozgrzej olej do 170 stopni C, ostrożnie zanurzaj falafele w oleju i smaż 5-7 minut, aż się zrumienią. Najlepiej robić to partiami. Wyjmuj je łyżką cedzakową i odkładaj na talerz wyłożony papierem kuchennym.

Dip: w misce połącz wszystkie składniki. Dopraw do smaku, skrop oliwą. Podaj z hummusem, falafelami, płaskimi chlebkami. Udekoruj kolendrą i cząstkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Oscypek z burakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Slow food (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Podsmażane szparagi
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Stir fry z groszku, grzybów i szpinaku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.