Agnieszka Kręglicka

Fajitas z el popo


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Fajitas z el popo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

polędwica wołowa pokrojona w paski

piersi kurczaka pokrojone w paski

kolorowa papryka pokrojona w paski

cebula pokrojona w piórka

olej

 

Marynata

1/2 szklanki oleju

6-8 łyżek sosu sojowego

2 łyżki plasterków marynowanej papryki jalapeno

3 ząbki czosnku pokrojone w plastry cienkie

2 łyżki posiekanej naci kolendry

cytryna, pieprz

Przygotowanie:

Składniki marynaty wymieszać z polędwicą wołową pokrojoną w paski i z paskami piersi kurczaka. Wprawdzie polędwica to ekskluzywna część wołowiny, ale fajita z niej jest nieprawdopodobnie soczysta i miękka. Można używać części nie nadające się na befsztyki, tzw. „głowę” i wąski koniec polędwicy. Najlepiej smażyć fajitę na dużej płycie grillowej, wtedy rumieni się równocześnie. Rozgrzać dużą patelnię i wrzucić na nią zamarynowane mięso, lekko zrumienić z obu stron. Dodać warzywa i smażyć, często obracając, na bardzo dużym ogniu. Podawać z pszennymi tortillami, salsą, guacamole, marynowaną cebulą i kwaśną śmietaną.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.