Emeril Lagasse

Fajita torta z kwaśną śmietaną


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.21)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Fajita torta z kwaśną śmietaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka gęstej śmietany

2 łyżki maślanki

½ szklanki drobno posiekanej cebuli

3 ząbki posiekanego czosnku

6 łyżek oleju roślinnego lub oliwy z oliwek

¼ szklanki soku z limonki

½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego

ok. 1 łyżki świeżych liści kolendry

½ łyżeczki suszonego meksykańskiego oregano

2 łyżeczki soli

700 g łaty wołowej (mięso powinno być pokrojone na cienkie plasterki

a tłuszcz odkrojony)

salsa z pieczonych pomidorów (przepis poniżej)

6 bułek o długości mniej więcej 12 centymetrów

1 pomidor pokrojony na cienkie plasterki

1 awokado pokrojone na cienkie plasterki

1 papryczka jalapeno pokrojone w plasterki

do smaku

majonez do smaku

listki kolendry do przybrania

ćwiartki limonki do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Dzień przed planowanym podaniem do miski przełożyć śmietanę i maślankę. Dobrze wymieszać. Odstawić na 6 godzin w ciepłe miejsce, tak by przygotowana w ten sposób śmietana nieco zgęstniała. Następnie dobrze potrząsnąć i na noc wstawić do lodówki. Do blendera lub malaksera przełożyć posiekaną cebulę, czosnek, 3 łyżki oleju, 1/8 szklanki soku z limonki, kmin rzymski, kolendrę, oregano i 1 łyżeczkę soli. Miksować, aż marynata będzie miała gładką konsystencję. Wołowinę przełożyć do płaskiego naczynia i nałożyć na nią marynatę. Przewrócić na drugą stronę i ponownie nałożyć marynatę. Przykryć folią. Wstawić do lodówki na 1-4 godziny od czasu do czasu przewracając.
W czasie gdy mięso jest w lodówce przygotować salsę. Wołowinę wyjąć z lodówki. Zebrać marynatę i mięso osuszyć używając ręczników kuchennych, a następnie nasmarować je resztą oleju roślinnego i doprawić łyżeczką soli. Na rozgrzanej patelni smażyć poszczególne kawałki mięsa przez 1-2 minuty, aż do lekkiego zbrązowienia. Mięso odstawić do ostygnięcia i polać resztą soku z limonki. Bułki przekroić wzdłuż na dwie części. Na dolną część nałożyć mięso, awokado, pomidora i chili. Górną część posmarować majonezem i następnie skropić wcześniej przygotowaną śmietaną. Dodać liście kolendry, a następnie szybkim ruchem nałożyć górną część bułki na dolną mocno ściskając. Rozgrzać dużą patelnię, gdy będzie już gorąca rozsmarować na niej trochę oleju roślinnego lub oliwy z oliwek. To samo zrobić z górnymi częściami kanapek, a następnie przenieść je na samą patelnię. Docisnąć za pomocą przykrywki. Smażyć aż skórka bułki będzie chrupiąca. Kanapkę przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 1-2 minuty. Zdjąć z patelni i przekroić na pół. Podawać z salsą z pomidorów. Przystroić ćwiartkami limonki.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak tikka masala
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Smarowidło z pieczonej kaczki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Dania z kaczki
Kotlety schabowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Królik z czarnymi oliwkami
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.