James  Martin

Eton mess


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Eton mess
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500g truskawek

bez szypułek

400ml śmietany kremówki (48%)

3 pokruszone bezy o średnicy około 7,5cm

1 łyżka stołowa imbirowego kordiału (UWAGA: w Wielkiej Brytanii jest to napój przyrządzany z naturalnych soków owocowych

staropolski kordiał zawiera alkohol)

kilka listków mięty do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Połowę truskawek rozetrzyj w mikserze na purée. Posiekaj pozostałe truskawki, zachowując 4 w całości, do dekoracji. Ubij śmietanę i ostrożnie wmieszaj truskawkowe purée i pokruszone bezy. Następnie wmieszaj ostrożnie posiekane truskawki i kordiał imbirowy. Podziel masę na 4 części i nałóż do schłodzonych kieliszków do wina. Ozdób pozostałymi czterema truskawkami i listkami mięty. Masę można przechowywać w lodówce, jednak nie dłużej niż 2 godziny.

powrót

Podobne przepisy

Nektarynki w syropie żurawinowym z waniliową ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Pudding ryżowy z wanilią i różową gruszką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowe trufle z rumem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Bavarese serowe z konfiturą z czerwonej cebuli
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Waniliowo–kokosowy ryż z bakaliami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.