James  Martin

Eton mess


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Eton mess
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500g truskawek

bez szypułek

400ml śmietany kremówki (48%)

3 pokruszone bezy o średnicy około 7,5cm

1 łyżka stołowa imbirowego kordiału (UWAGA: w Wielkiej Brytanii jest to napój przyrządzany z naturalnych soków owocowych

staropolski kordiał zawiera alkohol)

kilka listków mięty do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Połowę truskawek rozetrzyj w mikserze na purée. Posiekaj pozostałe truskawki, zachowując 4 w całości, do dekoracji. Ubij śmietanę i ostrożnie wmieszaj truskawkowe purée i pokruszone bezy. Następnie wmieszaj ostrożnie posiekane truskawki i kordiał imbirowy. Podziel masę na 4 części i nałóż do schłodzonych kieliszków do wina. Ozdób pozostałymi czterema truskawkami i listkami mięty. Masę można przechowywać w lodówce, jednak nie dłużej niż 2 godziny.

powrót

Podobne przepisy

Truskawki w czekoladzie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zapieczone lody z sosem zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Waniliowo–kokosowy ryż z bakaliami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Naleśniki czekoladowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pascha polska
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczone jabłka
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.