Marieta  Marecka

Eton Mess


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Eton Mess
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 ml śmietanki kremówki

kilka dużych bez

1-2 łyżeczki pasty z wanilii

2 szklanki jeżyn

2 szklanki truskawek

2 łyżki likieru Passoa lub innego ulubionego

1 łyżka drobnego cukru lub cukru pudru

3-4 gałązki świeżej mięty

Przygotowanie:

Truskawki i jeżyny myjemy, połowę owoców przekładamy do większej miski i lekko rozgniatamy z cukrem i likierem. Śmietankę kremówkę ubijamy ale niezbyt sztywno na koniec dodajemy pastę z wanilii i tylko lekko mieszamy.
Bezy wkruszamy do śmietanki, dodajemy rozgniecione owoce i część owoców całych.
Mieszamy delikatnie i przekładamy do wysokich szklanek do deserów, podajemy udekorowane całymi owocami, listkami mięty i pokruszonymi bezami.


powrót

Podobne przepisy

Biszkopty z owocami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekolada z orzechami i kandyzowanym imbirem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krówki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zabaione z owocami leśnymi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kaszubskie kugle
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.