Marieta  Marecka

Eton Mess


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy

Eton Mess
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 ml śmietanki kremówki

kilka dużych bez

1-2 łyżeczki pasty z wanilii

2 szklanki jeżyn

2 szklanki truskawek

2 łyżki likieru Passoa lub innego ulubionego

1 łyżka drobnego cukru lub cukru pudru

3-4 gałązki świeżej mięty

Przygotowanie:

Truskawki i jeżyny myjemy, połowę owoców przekładamy do większej miski i lekko rozgniatamy z cukrem i likierem. Śmietankę kremówkę ubijamy ale niezbyt sztywno na koniec dodajemy pastę z wanilii i tylko lekko mieszamy.
Bezy wkruszamy do śmietanki, dodajemy rozgniecione owoce i część owoców całych.
Mieszamy delikatnie i przekładamy do wysokich szklanek do deserów, podajemy udekorowane całymi owocami, listkami mięty i pokruszonymi bezami.


powrót

Podobne przepisy

Banany w cieście
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia wietnamska
Chrupiące pieczone jabłka
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krówki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Semifreddo czekoladowo - migdałowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bliny z borówkami i serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.