Sophie Dahl

Eton mess z rabarbarem i wodą różaną


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Eton mess z rabarbarem i wodą różaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

bezy

białko z 4 dużych jajek

200 g miałkiego cukru trzcinowego

1 szczypta soli

kompot rabarbarowy

100 ml wrzątku

3 łyżki miałkiego cukru trzcinowego

4 łodygi rabarbaru (ok. 450 g)

pokrojonego na kawałki

1 łyżeczka wody różanej

bita śmietana

500 ml kremówki

1 laska wanilii

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 140 stopni C i przygotuj bezy: w dużej misce ubij białka, aż będą puszyste. Stale ubijając stopniowo dodawaj cukier, a następnie szczyptę soli, aż piana będzie sztywna i lśniąca. To potrwa 7-8 min. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia (przyklej go do blachy odrobiną bezowej piany). Nałóż porcje piany z białek na blachę w sporych odstępach i piecz przez 1 godz. W tym czasie przygotuj kompot rabarbarowy. Zagotuj w rondlu wodę z cukrem i dodaj rabarbar, kiedy zacznie wrzeć. Wymieszaj i gotuj 5 min na średnim ogniu. Kiedy rabarbar będzie miękki, zdejmij rondel z ognia. Dodaj wodę różaną i odstaw na bok. Ubij śmietanę, aż będzie gęsta i puszysta, ale nie sztywna. Rozkrój laskę wanilii wzdłuż na pół, zeskrob nasionka, dodaj do śmietany i wymieszaj. Rozłóż upieczone bezy na półmisku albo paterze: kilka niech będzie w całości, a kilka pokruszonych. Na wierzch nałóż bitą śmietanę, a następnie gęsty kompot rabarbarowy. Przed samym podaniem posyp wszystko płatkami migdałów i róż.

powrót

Podobne przepisy

Biszkopty z owocami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Potrójnie czekoladowa lodowa kanapka
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
Crepe suzette
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lekkie tiramisu gotowane na parze
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Owoce pod kruszonką
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.