Eton mess z rabarbarem i wodą różaną

Eton mess z rabarbarem i wodą różaną
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Sophie Dahl

Seria kulinarna:
Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • bezy
  • białko z 4 dużych jajek
  • 200 g miałkiego cukru trzcinowego
  • 1 szczypta soli
  • kompot rabarbarowy
  • 100 ml wrzątku
  • 3 łyżki miałkiego cukru trzcinowego
  • 4 łodygi rabarbaru (ok. 450 g)
  • pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • bita śmietana
  • 500 ml kremówki
  • 1 laska wanilii

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 140 stopni C i przygotuj bezy: w dużej misce ubij białka, aż będą puszyste. Stale ubijając stopniowo dodawaj cukier, a następnie szczyptę soli, aż piana będzie sztywna i lśniąca. To potrwa 7-8 min. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia (przyklej go do blachy odrobiną bezowej piany). Nałóż porcje piany z białek na blachę w sporych odstępach i piecz przez 1 godz. W tym czasie przygotuj kompot rabarbarowy. Zagotuj w rondlu wodę z cukrem i dodaj rabarbar, kiedy zacznie wrzeć. Wymieszaj i gotuj 5 min na średnim ogniu. Kiedy rabarbar będzie miękki, zdejmij rondel z ognia. Dodaj wodę różaną i odstaw na bok. Ubij śmietanę, aż będzie gęsta i puszysta, ale nie sztywna. Rozkrój laskę wanilii wzdłuż na pół, zeskrob nasionka, dodaj do śmietany i wymieszaj. Rozłóż upieczone bezy na półmisku albo paterze: kilka niech będzie w całości, a kilka pokruszonych. Na wierzch nałóż bitą śmietanę, a następnie gęsty kompot rabarbarowy. Przed samym podaniem posyp wszystko płatkami migdałów i róż.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA