Ruth  Rogers

Estiva verde – zielona letnia zupa


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Estiva verde – zielona letnia zupa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka masła

½ cebuli

posiekanej

¼ główki selera naciowego

posiekanego

kilka plasterków pancetty

pokrojonej na drobne paseczki

1 ząbek czosnku

pokrojony na cienkie plasterki

250 g ryżu carnaroli

 

 

Przygotowanie:


Podsmaż na maśle w rondlu cebulę i seler, aż będą szkliste. Dodaj pancettę i czosnek. Przesmaż, żeby aromaty się połączyły i dodaj ryż. Mieszaj, a kiedy ryż się zeszkli, wlej 2 chochle bulionu. Gotuj mieszając, aż ryż wchłonie bulion i dopiero wtedy dolej następną porcję płynu. Robiąc risotto, zblanszuj groszek, szpinak i miętę w 2 minuty. Połowę blanszowanej zieleniny zmiel pulsacyjnie w malakserze, aż groszek się rozpadnie, a szpinak będzie grubo posiekany.
Kiedy risotto jest gotowe, dolej 2 chochle bulionu, dodaj tyle groszku i szpinaku, aż zupa będzie miała właściwą konsystencję.

powrót

Podobne przepisy

Chłodnik z winogron
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Czarna zupa śródziemnomorska
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Zupa jabłkowa z curry
Przepis z programu Pyszne i zdrowe inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa marchwiowo-kokosowa
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Zuppa di pomodoro
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.