James  Martin

Eskalopki z łososia z sosem szczawiowym


Przepis z programu James Martin i jego ogród (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Eskalopki z łososia z sosem szczawiowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Łosoś:

25 g masła

2 łyżki oliwy z oliwek

4 cienkie filety z łososia po 75 - 100g



Sos:

25 g masła

½ cebuli, posiekanej

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

50 ml wytrawnego wermutu

300 ml bulionu z kurczaka

100 ml śmietany kremówki

200 g mrożonego groszku

2 łyżki soku z cytryny

6 dużych liści szczawiu, z usuniętymi łodygami





Przygotowanie:

Zacznij od sosu. W średnim rondlu roztop masło i delikatnie podduś na nim przez 2 minuty cebulę i czosnek. Dodaj wermut i bulion, wymieszaj. Dodaj śmietanę i znowu wymieszaj. Dodaj groszek, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia, dodaj szczaw i zdejmij z ognia. Kolej na łososia. Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Połóż filety skórą do dołu. Smaż przez 1 minutę, obróć filety i zdejmij patelnię z ognia. Łosoś dojdzie pod wpływem temperatury patelni. Nałóż na talerz sos, na wierzchu połóż łososia i podawaj od razu.





Przepis opracowany na podstawie programu \"James Martin i jego ogród\".

powrót

Podobne przepisy

Łosoś w papilotach
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Turbot valee d'augre
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.