Jacques Pépin

Eskalopki z indyka z suszonymi smardzami


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.20)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne

Eskalopki z indyka z suszonymi smardzami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka suszonych smardzów (około 30 gramów)

1 ½ szklanki letniej wody

2 łyżki masła

2 łyżki oleju rzepakowego

4 duże lub 8 małych eskalopek z indyka lub kotletów (w sumie około 450 gramów mięsa)

¾ łyżeczki soli

¾ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

1 ½ łyżki zwykłej mąki pszennej

½ szklanki drobno posiekanej szalotki lub cebuli

2 łyżki białego wytrawnego wermutu

½ szklanki gęstej śmietany

1 łyżka posiekanego świeżego estragonu lub szczypiorku

do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Smardze opłukać pod zimną, bieżącą wodą i przełożyć do małej miseczki. Zalać letnią wodą i przycisnąć folią aluminiową tak, aby grzyby cały czas były zanurzone. Oliwę i masło rozdzielić na dwie duże patelnie tak, aby eskalopki się zmieściły i nie zachodziły na siebie. W trakcie podgrzewania oliwy i masła na dużym ogniu, posypać mięso połową soli i pieprzu. Obtoczyć lekko w mące. Rozłożyć eskalopki na dwie patelnie. Smażyć na dużym ogniu przez 1 ½ minuty z każdej strony. Po usmażeniu przełożyć na półmisek.
Rozdzielić szalotkę lub cebulę między dwie patelnie. Podsmażać przez 30 sekund. Dodać grzyby i płyn z moczenia tak, aby w naczyniu został osad z piasku. Gotować kilka minut, aby zdeglasować patelnię. Połączyć mieszaninę na jednej patelni. Dusić bez przykrycia na wysokim ogniu przez 4 do 5 minut, aż płyn niemal całkowicie odparuje. Wlać wermut i gotować jeszcze minutę. Dodać śmietanę i gotować jeszcze dwie minuty, aby odparować i zagęścić sos. Doprawić pozostałą solą i pieprzem. Dodać soki ze smażenia eskalopek. Ułożyć po 1 lub 2 eskalopki na czterech ogrzanych talerzach. Polać sosem z grzybami. Posypać estragonem lub szczypiorkiem i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka pasterska
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
Kurczak pieczony z chorizo
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Żeberka wołowe pieczone w kawie i kakao
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Żeberka
Filet z kurczaka z figami, orzechami w kąpieli balsamicznej z miodem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Stir fry z jagnięciny
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.