Donna Dooher

Eskalopki cielęce ze szparagami i sosem z kurek


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Eskalopki cielęce ze szparagami i sosem z kurek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Sos śmietanowo-kurkowy

2 łyżki stołowe (30 ml) niesolonego masła

1 łyżeczka (5 ml) roztartego czosnku

2 szklanki (500 ml) kurek

¼ szklanki (60 ml) białego wermutu

2 szklanki (500 ml) kremówki

gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz



Przygotowanie

Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć czosnek, pilnując, by się nie zrumienił. Wrzucić grzyby i smażyć na średnim ogniu, aż będą złociste. Zwiększyć ogień, wlać wermut oraz śmietanę i gotować 5 minut, aż połowa płynu odparuje. Doprawić do smaku. Podawać na ciepło.



Eskalopki cielęce

24 młode szparagi

6 sznycli cielęcych (po 100 g każdy)

12 plastrów sera provolone

gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz

2 łyżki stołowe (30 ml) mąki

1 łyżka stołowa (15 ml) niesolonego masła

1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy z oliwek



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Blanszować szparagi 1 minutę w garnku osolonego wrzątku. Wrzucić do lodowatej wody, by przerwać proces gotowania. Sznycle przekroić na połówki.

Mięso przyprawić solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z pozostałymi przyprawami. Na każdym sznyclu położyć plasterek sera i 2 zblanszowane szparagi. Ciasno zwinąć i lekko oprószyć mąką. Na dużej patelni rozgrzać masło i oliwę. Kłaść po 3 eskalopki złączeniem ku dołowi, smażyć 30 sekund, obrócić i obsmażyć drugą stronę. Przekładać na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut, aż ser się roztopi. Podawać z sosem z kurek.



© Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Filety z kurczaka w ziołowej kruszonce
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pieczony boczek
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zapiekana polenta z ragout mięsnym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pierś z kaczki po indonezyjsku
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Poulet au paprika
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.