Enchilady z chorizo

Enchilady z chorizo
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Wolny tydzień Chucka (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
chorizo:
1 kg mielonej wieprzowiny
¼ filiżanki czerwonego octu winnego
1 łyżka mielonej wędzonej papryki
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
1 ząbki czosnku, zmiażdżone
kilka pędów świeżego oregano, posiekanych
2 chili guajillo, namoczone i pozbawione nasion
1 chili ancho, namoczona i pozbawiona nasion
1 łyżeczka soli
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki oliwy

do podania:
tortille
odsmażana fasolka
sałatka pico de gallo
ser queso fresco (lub świeży miękki ser kozi, feta lub ricotta)

Przygotowanie:
Chorizo: w blenderze łaczymy wieprzowinę z octem, papryką, kolendrą, kminem, czosnkiem, oregano i chili. Doprawiamy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso około 10 minut. W razie potrzeby dodajemy trochę wody. Podajemy wieprzowinę w tortillach, z odsmażaną fasolą, pico de gallo i serem. Pod koniec smażenia dodajemy trochę salsy i sera do mięsa, żeby je nawilżyć.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA