Empanadas

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 56)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Empanadas
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kilogram mielonej jagnięciny

3 łyżki oliwy

posiekana cebula

3 rozgniecione ząbki czosnku

półtorej łyżeczki uprażonego, zmielonego kminu

pół łyżeczki ziela angielskiego

łyżka papryki

2 filiżanki przecieru pomidorowego

pół filiżanki natki kolendry

chili do smaku

2 żółtka roztrzepane z 4 łyżkami mleka

 

Ciasto:

600 g jogurtu naturalnego

szczypta soli

jajko

500 g mąki

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać przyprawy i mięso. Smażyć mieszając. Wlać przecier pomidorowy i smażyć, aż mięso będzie gotowe. Odstawić do ostygnięcia, a następnie dołożyć kolendrę. Mąkę przesiać z solą. Dodać jajko i jogurt. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i odłożyć na godzinę w chłodne miejsce. Rozgrzać piekarnik do 200°C i natłuścić formy do pieczenia. Podzielić ciasto na sześćdziesięciogramowe porcje. Rozwałkować formując koła. Przełożyć do foremek, nałożyć farsz i całość zakryć ciastem. Skleić brzegi, a wierzch posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Piec przez 20 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.

powrót

Podobne przepisy

Pierożki na parze z rybą i imbirem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Pieczone pierożki z bryndzą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kluski leniwe z serem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.