Empanadas z wołowiną

Przepis z programu Ideał (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Empanadas z wołowiną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na nadzienie:

2-3 łyżki oliwy

2 czerwone papryki, bez nasion, drobno pokrojone

2 czerwone cebule, drobno posiekane

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

1 spora szczypta mielonego cynamonu

1 spora szczypta mielonego kminu

1 duża garść zielonych oliwek, bez pestek

1 garść rodzynek

1 łyżka suszonego oregano

1 spora szczypta suszonych płatków chili

1 spora szczypta cukru demerara

400 g mielonej wołowiny

2 jajka na twardo, starte

1 pęczek natki



Na ciasto:

400 g mąki + nieco do oprószenia

2 łyżeczki soli

80 g masła, schłodzonego, pokrojonego w kostkę

200 ml ciepłej wody

1 ubite jajko

olej do smażenia



Przygotowanie:

Ciasto: przesiej mąkę do dużej miski i dodaj sól oraz masło. Rozetrzyj składniki opuszkami palców, żeby powstało ciasto o konsystencji bułki tartej. Dodaj wodę i wymieszaj nożem do masła, aż powstanie ścisłe ciasto. Przełóż ciasto na blat oprószony mąką i ugniataj 1-2 minuty, aż stanie się gładkie. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut lub godzinę. Tymczasem przygotuj nadzienie.

Nadzienie: na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj papryki i cebule. Smaż 3-4 minuty, aż zmiękną i zaczną się rumienić. Dodaj czosnek, przyprawy, oliwki, rodzynki, oregano, płatki chili i cukier. Smaż 1-2 minuty. Dodaj mieloną wołowinę i smaż jeszcze 6-7 minut, do zrumienienia.

Odstaw do ostygnięcia. Wmieszaj starte jajko i natkę. Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj do grubości 5 mm. Wytnij placki o średnicy 10 cm. Pośrodku każdego placka nałóż 2 łyżki nadzienia. Posmaruj brzegi jajkiem i uformuj kształt pierogów. Dociśnij brzegi widelcem. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzej 5 cm oleju. Na próbę zanurz w oleju nieco tartej bułki – powinna skwierczeć i zbrązowieć w ciągu 30 sekund. Ostrożnie zanurzaj po 2 empanadas w tłuszczu. Smaż z obu stron, aż staną się brązowozłote. Wyjmij o odłóż na papier kuchenny.

Ostudź i podaj z zimnym piwem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.