Marieta  Marecka

Empanadas z tuńczykiem i bananem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania na karnawał i imprezę

Empanadas z tuńczykiem i bananem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 szklanki mąki + do podsypania

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

¼ szklanki zimnego masła

½ szklanki zimnej wody

1 jajo

1 łyżka wody lub mleka

 

Farsz:

1 puszka tuńczyka

1 banan

1 mała chili

¼ zielonej papryki

2 łyżki poszatkowanej naci pietruszki

1 łyżka poszatkowanego szczypiorku

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i proszek do pieczenia, i mieszamy.
Dodajemy pokrojone w mniejszą kostkę masło i palcami rozcieramy razem z mąką, aż powstanie nam drobna kruszonka. Powoli i stopniowo dolewamy bardzo zimną wodę, mieszając całość widelcem.
Zagniatamy i przekładamy na stolnicę. Krótko razem wyrabiamy aż powstanie nam ładne, niezbyt twarde, gładkie ciasto. Przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na 30-40 minut by odpoczęło w temperaturze pokojowej.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Rozgniatamy osobno tuńczyka i banana, łączymy ze sobą i dodajemy drobno poszatkowane chili, paprykę pokrojoną w małą kostkę, szczypior, pietruszkę, sól i pieprz.
Ciasto na empanadas rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie lub stolnicy.
Wycinamy dość sporej wielkości krążki, większe niż na pierogi, na połówce placka kładziemy sporą łyżeczkę farszu, boki smarujemy jajem rozkłóconym w mlekiem i sklejamy pierożka.
Smarujemy wierzch jajem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na 15-20 minut.




powrót

Podobne przepisy

Halibut w sałacie z sosem śmietanowo-koperkowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grzanki z sardelami i pomidorami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka śledziowa w formie sushi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pstrąg pieczony z sosem z oliwy truflowej
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ryba po grecku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.