Elegancki deser z ciasta cytrynowego

Elegancki deser z ciasta cytrynowego
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Całe cytryny gotuj przez godzinę w wodzie. Wyjmij i wystudź. Przetnij i usuń pestki. Pokrój w kawałki. Wrzuć je do malaksera i dolej około stu mililitrów wody, w której się gotowały. Zmiksuj, przetrzyj przez sito. Wsyp do miski miałki cukier. Wbij jaja. Utrzyj gęsty, puszysty krem. Do mielonych migdałów dosyp proszek do pieczenia. Wymieszaj, dodaj do żółtek ubitych z cukrem. Dołóż też zmiksowane cytryny. Wymieszaj mechanicznie lub ręcznie. Ciasto można upiec w keksówce, ale do eleganckiego deseru należy je przelać do foremek albo metalowych krążków o średnicy 8 cm i wysokości 5 cm. Krążki posmaruj masłem i ustaw na blasze wyłożonej pergaminem. Do każdego krążka nałóż równą ilość masy, do ⅔ wysokości. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Takie pojedyncze porcje będę się piekły przez 30-35 minut. Upieczone wyjmij z piekarnika i wystudź. Przewróć je do góry nogami, aby otrzymać równy wierzch. Ciasta są już gotowe, można je podawać na ciepło z bitą śmietaną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA