Jola Słoma

Ekspressowa zupa z tofu


Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska

odsłon: 9158

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

mała garść trawy cytrynowej

100 g boczniaków

150 g pieczarek

2 łyżki oleju

2 łyżki świeżej mięty

2 łyżki świeżej bazylii

1 łyżka melisy

1 łyżka kolendry

ok. 1,5 cm startego imbiru

1 duża papryczka chili

4-5 łyżek sosu sojowego

1/2 ogórka

1 cytryna

1/2 kostki tofu

2 łyżki oleju arachidowego lub sezamowego

 

Przygotowanie:

Garść trawy cytrynowej zalewamy 1 l wrzątku (potem będziemy mogli użyć jej ponownie) i odstawiamy na kilka minut. Siekamy chili, pieczarki obieramy i kroimy na plasterki, boczniaki rwiemy na paski o szerokości kilku milimetrów. Zioła rwiemy lub siekamy. Grzyby smażymy z chili i imbirem, następnie całość zalewamy wywarem z trawy cytrynowej. Gotujemy kilka minut. Dodajemy sosu sojowego, ziół, ewentualnie trochę soku z cytryny. Serwujemy z plasterkami chrupkiego ogórka, tofu pokrojonym w kostki i kroplami oleju arachidowego.

powrót

Podobne przepisy

Libijska zupa z kuskus
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Gazpacho z pomidorów
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Kwaśna zupa z makaronem gryczanym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z kalarepy, jabłka i żurku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.