Tomasz Jakubiak

Ekskluzywny burger ze słodką buraczaną kaczką


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z kaczki

odsłon: 180

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 bułki maślane

2 plastry foie gras

0,5 szklanki panierki panko

masło do smażenia

konfitowane udko z kaczki

3 ząbki czosnku

2 listki laurowe

łyżka suszonego majeranku

gałązka świeżego rozmarynu

1 l soku z buraka

sól

pieprz

garść roszponki

garść chrupiących kiełków

4 łyżki ostrej musztardy

Przygotowanie:

Do garnka wlej sok z buraka i włóż konfitowane udko z kaczki. Do garnka włóż ząbki czosnku, liść laurowy, świeży rozmaryn i suszony majeranek. Udko gotuj w soku z buraka z przyprawami przez 10 -15 minut.
Następnie oddziel mięso od kości i je przypiekaj.
Przygotuj foie gras. Plastry foie gras delikatnie posól i popieprz, a następnie zapanieruj w panko i obsmaż na złoto.
Bułkę przetnij w poprzek i obsmaż na maśle. Dolną część bułki posmaruj ostrą musztardą, ułóż porcję mięsa z gęsi, roszponkę i porcję foie gras. Całość przykryj kolejną warstwą bułki. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.