Eklerki kawowe

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Eklerki kawowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Ciasto:

1,5 miarki wody

szczypta soli

3/4 miarki masła

4 łyżeczki cukru

1,5 miarki mąki

6 lekko ubitych jajek

łyżeczka wanilii

mleko do posmarowania wierzchu



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190º C. Wymieszać wodę, sól, masło i cukier w dużym rondlu i zagotować. Zdjąć z gazu i dodać całą mąkę. Mieszać, aż zacznie odchodzić do ścianek. Podgrzać ponownie przez minutę -dwie, żeby podsuszyć ciasto (dzięki temu lepiej wchłonie jajka i będzie lżejsze).

Zdjąć z gazu. Wmieszać jajka, po jednym, aż ciasto w pełni je wchłonie (nie dodawać wszystkich jednocześnie, gdyż nie wiadomo z góry, czy ciasto zdoła je zaabsorbować). Po trzecim jajku dodawać ich już tylko tyle, żeby ciasto stało się jedwabiste i odchodziło od łyżki. Wmieszać wanilię. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Dodać mleka do pozostałych jajek (jeśli wmieszaliśmy wszystkie, używamy samego mleka). Wziąć pędzelek. Wyciskać wałeczki ciasta grubości palca na blachę z powłoką nieprzywierającą, w pięciocentymetrowych odstępach. Posmarować wierzch lukrem. Wyrównać wystające różki palcem. Piec przez 25 – 30 min, aż ciasto stanie się lekkie, suche i puszyste. Wyłożyć do ostygnięcia na kratkę, żeby zapewnić przewiew ze wszystkich stron, dzięki czemu eklerki zachowają kształt i nie będą za wilgotne.



Krem kawowy:

2 miarki mleka

laska wanilii rozcięta wzdłuż

6 żółtek

1/2 miarki cukru

szczypta soli

1/3 miarki mąki

1/2 miarki ubitej gęstej śmietany





Przygotowanie:

Wlać mleko do rondla. Zeskrobać do niego ziarenka wanilii i wrzucić strączek. Zagotować, zdjąć z gazu, nakryć i odstawić na 10 – 15 min. Utrzeć żółtka z cukrem do postaci jasnej, jedwabistej masy. Stopniowo wmieszać mąkę. Wlewać mleko cienką strużką do masy jajecznej, mieszając trzepaczką. Dodać przyprawy i zagotować na średnim gazie, mieszając, aż masa zgęstnieje. Przecedzić i odstawić do ostygnięcia, zakrywając papierem wysmarowanym masłem, żeby nie powstał kożuch. Po ostygnięciu wmieszać bitą śmietanę i przełożyć do rękawa cukierniczego z małym otworem (najlepiej o nierównych brzegach).



Lukier kawowy:

1,5 miarki cukru pudru

4 łyżki wody, w razie potrzeby więcej

1/2 łyżeczki esencji kawowej



Wsypać cukier puder do miski. Zmieszać z wodą i esencją kawową, wymieszać do postaci rzadkiej polewy. W razie potrzeby dolać wody.



Eklerki:

Przekroić eklerki wzdłuż. Wysmarować spód obficie kremem. Posmarować wierzch lukrem i położyć na kremie.



© Laura Calder



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

powrót

Podobne przepisy

Tort czekoladowo-orzechowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding roladowy z brązowym cukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.17)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.