Dzwonka dorsza w cieście piwnym

Dzwonka dorsza w cieście piwnym
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin w Bretanii (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
2

Przygotowanie:


Sos tatarski
3 żółtka
2 łyżki octu jabłkowego
300 ml oleju roślinnego
100 g kaparów
150 g korniszonów (posiekanych)
pół szalotki (drobno posiekanej)
mały pęczek szczypiorku (posiekanego)
2 łyżki siekanej pietruszki
sok z połówki cytryny

Ciasto
15 g świeżych drożdży
szczypta soli
szczypta cukru
200 ml piwa
1 łyżka octu jabłkowego
200 g mąki

Dzwonka dorsza
500 g dorsza (dzwonka)
3 ząbki czosnku (zmiażdżone)
mały pęczek koperku (posiekanego)
2 litry oleju do głębokiego smażenia

Sos tatarski
Trzepaczką ubić w misce żółtka z octem. Wciąż ubijając, bardzo powoli wlewać olej roślinny tak, aby uzyskać majonez. Sos powinien być gęsty i jasny. Mieszając, dodawać kapary, korniszony, szalotkę i zioła. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić.

Ciasto
Pokruszyć w misce drożdże z solą i pieprzem. Wlać piwo, ocet i zmieszać z mąką. Odstawić do fermentacji – ciasto będzie gotowe, kiedy zaczną się tworzyć pęcherze.

Dzwonka dorsza
Sprawdzić, czy usunięto z nich całą błonkę. Przekroić każdy kawałek na pół, obsypać czosnkiem i koperkiem. W dużym rondlu lub frytownicy rozgrzać olej do temperatury 180-190 stopni. Zanurzać dzwonka dorsza w cieście i smażyć partiami do zrumienienia. Wyjmować łyżką cedzakową i osuszać na ręczniku kuchennym. Podawać natychmiast z sosem tatarskim.

© James Martin

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA