James  Martin

Dzwonka dorsza w cieście piwnym


Przepis z programu James Martin w Bretanii (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Dzwonka dorsza w cieście piwnym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Sos tatarski

3 żółtka

2 łyżki octu jabłkowego

300 ml oleju roślinnego

100 g kaparów

150 g korniszonów (posiekanych)

pół szalotki (drobno posiekanej)

mały pęczek szczypiorku (posiekanego)

2 łyżki siekanej pietruszki

sok z połówki cytryny



Ciasto

15 g świeżych drożdży

szczypta soli

szczypta cukru

200 ml piwa

1 łyżka octu jabłkowego

200 g mąki



Dzwonka dorsza

500 g dorsza (dzwonka)

3 ząbki czosnku (zmiażdżone)

mały pęczek koperku (posiekanego)

2 litry oleju do głębokiego smażenia



Sos tatarski

Trzepaczką ubić w misce żółtka z octem. Wciąż ubijając, bardzo powoli wlewać olej roślinny tak, aby uzyskać majonez. Sos powinien być gęsty i jasny. Mieszając, dodawać kapary, korniszony, szalotkę i zioła. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić.



Ciasto

Pokruszyć w misce drożdże z solą i pieprzem. Wlać piwo, ocet i zmieszać z mąką. Odstawić do fermentacji – ciasto będzie gotowe, kiedy zaczną się tworzyć pęcherze.



Dzwonka dorsza

Sprawdzić, czy usunięto z nich całą błonkę. Przekroić każdy kawałek na pół, obsypać czosnkiem i koperkiem. W dużym rondlu lub frytownicy rozgrzać olej do temperatury 180-190 stopni. Zanurzać dzwonka dorsza w cieście i smażyć partiami do zrumienienia. Wyjmować łyżką cedzakową i osuszać na ręczniku kuchennym. Podawać natychmiast z sosem tatarskim.



© James Martin



powrót

Podobne przepisy

Grzanki z sardelami i pomidorami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Śledzie pod pierzynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa rybna na sandaczu
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.