Andrzej Polan

Dziki pstrąg z palonymi ziemniakami i puree z szarej renety


Przepis z programu Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 2414

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

4 filety z dzikiego pstrąga

2 ziemniaki grillowe

120 g kiełbasy dojrzewającej

czerwona cebula

60 g chrzanu śmietanowego

4 jabłka szara reneta

2 łyżki miodu

masło klarowane do smażenia

kilka liści jarmużu zielonego

koperek,

szczypior z dymki

korzeń świeżego chrzanu

sól

pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie:

Ziemniaki grillowe gotujemy do miękkości , odcedzamy, kroimy na pół , delikatnie wydrążamy środek ziemniaka łyżką tak, aby powstało niewielkie zagłębienie. Opalamy każdą połówkę opalarką, smarujemy chrzanem śmietankowym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy do momentu, aż chrzan nabierze lekko złotego koloru.
Cebulę czerwoną kroimy w tzw. czosnek, kiełbasę kroimy w cienkie plasterki pod delikatnym skosem, a jarmuż odrywamy od zdrewniałych łodyg i rwiemy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy czerwoną cebulę, następnie pokrojoną kiełbasę dojrzewającą, wydrążone środki ziemniaka pokrojone w kostkę i na koniec jarmuż. Wszystko przesmażamy i na koniec doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojony koperek , szczypior z dymki i ścieramy odrobinę świeżego chrzanu.
Jabłka obieramy , kroimy w mniejsze cząstki i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym miodem, chwilę karmelizujemy, odstawiamy, a następnie przecieramy blenderem na gładką , kremową konsystencję.
Pstrąga pozbawiamy ości przebiegających wzdłuż linii bocznej, porcjujemy na mniejsze kawałki, nacinamy poprzecznie od strony skóry w odległości co 1 cm ( nacięcie spowoduje , że ryba podczas smażenia nie będzie się wywijała i zachowa ładny, regularny kształt), oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem i smażymy na patelni wyłożonej pergaminem – pergamin gwarantuje nam, że podczas smażenia ryba nie przyklei nam się do patelni. Smażymy oczywiście na maśle klarowanym i tylko z jednej strony ryby, tj. od strony skóry. Gdy ryba od strony skóry jest już delikatnie przysmażona, zestawiamy patelnię z ognia i ryba sama smaży się z drugiej strony na rozgrzanej patelni.
Na talerzu rozsmarowujemy puree z szarej renety, następnie wykładamy zapieczone połówki ziemniaka z chrzanem, na to farsz z dojrzewającą kiełbasą, filety pstrąga i gotowe. Całemu daniu nadajemy lekkości wykładając na wierzchu młode pędy groszku cukrowego.

powrót

Podobne przepisy

Ceviche z pstrąga i słodkie ziemniaki
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia peruwiańska
Okoń duszony w winie
Przepis z programu Dietosfera (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Agata11

postów: 69

09.12.2016 18:18

CYTUJ

Uwaga !! - W opisie brakuje sygnału, że to dwie potrawy a nie jedna. Pan Polan ułożył na jednym talerzu smażonego pstrąga na maśle a na drugim dorsza, który marynował się w mleku z przyprawami.
Na talerzu dorsz spotkał się z zawartością patelni czyli m. in. kiełbasą i ziemniakami plus puree z jabłek. Nie było pieczonego ziemniaka z chrzanem.
Pstrąg spotkał się z puree z jabłek, pieczonymi ziemniakami z chrzanem i też trochę Pan Polan udekorował talerz fantami z patelni.

1. Brakuje opisu jak przygotować dorsza. Do garnka z wodą dodaje się mix suszonych i świeżych przypraw, doprowadza do wrzenia i wyłącza gaz. Następnie do tej gorącej wody dolewa się mleka i pakuje w tą jakby gorącą marynatę dorsza. Dorsz dochodzi i takiego wyciąga się prosto na talerz.
2. Brakuje info o dodawaniu miodu najlepiej wielokwiatowego do tworzenia puree z jabłek. No nie domyślisz się tego jak będziesz czytał ten przepis.
3. Brakuje info o tym, że konieczne jest wysmażenie kiełbasy. Kiełbasa nie może być duszona w potrawce jakby surowa bo potrawa będzie smakowała jak zwykłe coś kiełbaso podobne czyli kiełbasa z folii.

post edytowany 4 razy, ostatnio 08.02.2017 14:11

grochem_o_sciane

postów: 3

14.01.2016 12:50

CYTUJ

Danie wygląda bajecznie, w sumie trochę żal takiego obrazu na talerzu potem jeść, ale o zrobić jak człowiek głodny jest

czzanko

postów: 1

14.01.2016 12:45

CYTUJ

niebo w gębie

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.