Jacques Reymond

Dżem z gorzkich pomarańczy


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Dżem z gorzkich pomarańczy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,5 kg gorzkich pomarańczy

3 litry wody

sok z 2 cytryn

2 kg białego cukru

1 kg brązowego cukru

6 kumkwatów w brandy (opcjonalnie)

 

 

Przygotowanie:


Obierz pomarańcze bardzo cienko, bez białej gorzkiej warstwy. Pokrój skórkę w cieniutkie paski i gotuj na wolnym ogniu w 1,5 l wody przez 2 godziny, żeby skórka zmiękła. Wyciśnij sok z połowy pomarańczy, zmieszaj z sokiem z cytryn i odstaw. Miąższ pozostałych pomarańczy zalej resztą wody i gotuj przez półtorej godziny. Nie wyciągaj pestek i nie obieraj miąższu z białej warstwy, bo zawierają pektyny, które zagęszczają dżem. Przesącz sok z ugotowanego miąższu i wymieszaj w rondlu z ugotowaną skórką. Teraz ewentualnie dodaj kumkwaty, wlej do rondla sok z pomarańczy i cytryn i wsyp cukier. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na dużym ogniu przez 12 min. Nałóż dżem do wyparzonych gorących słoików.

powrót

Podobne przepisy

Marynowane grzyby
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ogórki małosolne
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Maliny pasteryzowane
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pomidory suszone marynowane w oliwie
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Konfitura czereśniowa z czerwonym pieprzem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.