Paul Merret

Dżem z czerwonej cebuli


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Dżem z czerwonej cebuli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 czerwonych cebul

500 ml czerwonego wina

2 łyżki cukru trzcinowego (demerara)

125 g galaretki z czerwonej porzeczki

125 ml porto

4 łyżki octu z czerwonego wina

oliwa

 

 

Przygotowanie:


Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki. W dużym rondlu rozgrzać nieco oliwy, wrzucić cebulę i smażyć 5 minut. Wlać wino, zamieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Dodać cukier, zamieszać i gotować 20 minut na małym ogniu. Dodać ocet, galaretkę i porto, zamieszać i gotować na małym ogniu aż masa będzie miała konsystencję dżemu. Dżem można przełożyć do wysterylizowanych słoików, zamknąć i przechowywać w lodówce do 2 miesięcy. Podawać do mięsa lub do serów.

powrót

Podobne przepisy

Galaretka z białego wina z płatkami róż
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Czosnek marynowany w oliwie
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Złoty dżem
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Marynowane grzyby
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ogórki małosolne
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Marmolada z cebuli i imbiru
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.