Annabel  Langbein

Dżem z chilli


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 4)
trudność: brak

Dżem z chilli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cała

obrana główka czosnku

6-8 długich czerwonych papryczek chilli

grubo posiekanych

200g świeżego imbiru

obranego i grubo pokrojonego

2 liście limonki kaffir bez włókien

2½ szklanki miałkiego cukru

½ szklanki wody

drobno starta skórka z 4 limonek (dowolnie)

½ szklanki octu ryżowego

3 łyżki stołowe sosu rybnego

1 łyżeczka sosu sojowego

 

 

Przygotowanie:


Wysterylizuj półlitrowy słoik z zakrętką.
Zmiksuj czosnek, chilli, imbir i liście limonki kaffir. Wrzuć do rondla, dodaj pozostałe składniki.
Gotuj na średnim ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Powiększ płomień i gotuj przez 10 min., aż odparuje ⅓ płynu. Powinien bulgotać jak dżem. Przełóż gorący do słoika, zakręć. Po otwarciu przechowuj w lodówce.

powrót

Podobne przepisy

Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.