Anna Olson

Dżem morelowy


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Dżem morelowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g świeżych moreli bez pestek

pokrojonych w ćwiartki

3 szklanki cukru

1 szklanka miodu

3 łyżki soku z cytryny

2 łyżki świeżo startego imbiru

3 łyżki drobno otartej skórki z cytryny

6-8 łodyżek kwiatów lawendy

1 opakowanie płynnej pektyny

 

 

Przygotowanie:


Zagotuj na małym ogniu morele z cukrem, miodem, sokiem z cytryny, imbirem oraz otartą skórką z cytryny, często mieszając. Zawiń lawendę w woreczek z gazy i zanurz w rondlu z morelami na ok. 10 min. Na koniec usuń lawendę, a wmieszaj pektynę. Zdejmij dżem z ognia i nałóż do wyjałowionych słoików albo przechowuj w lodówce do 4 miesięcy.

powrót

Podobne przepisy

Quesadilla z serem pleśniowym
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Bakłażany smażone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przetwory
Chutney ze świeżych i suszonych pomidorów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska
Sok z wiśni
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Papryka marynowana
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.