Dżem figowo-rabarbarowy

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Dżem figowo-rabarbarowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

720 g posiekanego rabarbaru

250 g świeżych fig, pokrojonych w ćwiartki

1 laska cynamonu

180 ml wody

1,3 kg cukru

4 łyżeczki świeżego soku z cytryny

28 g pektyny owocowej



Przygotowanie:

Starannie umyj słoiki. Włóż słoiki i zakrętki osobno do dużego garnka napełnionego wodą. Doprowadź wodę do wrzenia, gotuj przez 10 minut. Do rondla wrzuć rabarbar, cynamon i figi. Dolej wodę. Na silnym ogniu doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień, gotuj przez około 2 minuty, aż rabarbar zmięknie. Wsyp cukier, wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj na silnym ogniu, cały czas mieszając. Dodaj pektyny i sok z cytryn. Doprowadź do wrzenia i gotuj tylko 1 minutę, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia. Odszumuj łyżką. Wyjmij słoiki i zakrętki z wody. Nakładaj dżem do słoików, niemal do pełna, dżem ma dochodzić na 0,5 cm pod zakrętkę. Wytrzyj brzeg i dokładnie zakręć. Wstaw do gorącej wody. Woda musi zakrywać słoiki na 2,5-5 cm. Przykryj garnek i gotuj przez 10 minut. Wyjmij słoiki i postaw na ścierce, żeby całkowicie wystygły.



© 2012 Corey Roberts



powrót

Podobne przepisy

Kim chi
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia koreańska
Konfitura truskawkowa z kwiatami jaśminu
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Złoty dżem
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Marmolada z pomarańczy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Mielonka ze słoika
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Czosnek marynowany w oliwie
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.