Sophie Grigson

Dżem dyniowo-pomarańczowy


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Dżem dyniowo-pomarańczowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 dynia (ok. 2 kg przed obraniem)

1 kg cukru

2 pomarańcze

1 szklanka (250 ml) wody

 

 

Przygotowanie:


Dzień 1
Dynię przekrój, usuń gniazda nasienne, pokrój na plastry, obierz ze skórki i pokrój w kostkę o boku dł. 1,5 cm. Zasyp pokrojony miąższ cukrem i odstaw na 12 godzin, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie dynia puści sok, który zmieni się w lekki syrop.

powrót

Podobne przepisy

Marynowany czosnek
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Papryka faszerowana fetą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą imbiru
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sok z wiśni
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ogórki małosolne
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pomidory suszone marynowane w oliwie
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.