Sophie Grigson

Dżem dyniowo-pomarańczowy

Sophie Grigson
Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Dżem dyniowo-pomarańczowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


1 dynia (ok. 2 kg przed obraniem)
1 kg cukru
2 pomarańcze
1 szklanka (250 ml) wody

Przygotowanie:


Dzień 1
Dynię przekrój, usuń gniazda nasienne, pokrój na plastry, obierz ze skórki i pokrój w kostkę o boku dł. 1,5 cm. Zasyp pokrojony miąższ cukrem i odstaw na 12 godzin, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie dynia puści sok, który zmieni się w lekki syrop.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.