Jacek Sikora

Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą imbiru


Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą imbiru
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg dyni

3 soczyste i niezbyt słodkie pomarańcze

sok z 1 cytryny

0,5 kg cukru trzcinowego

kawałek (około 2 cm) korzenia imbiru

 

Przygotowanie:

Dynię wypestkować i pokroić na cząstki. Ugotować w szklance wody, na wolnym ogniu, przez około 20 minut. Pomarańcze obrać, pokroić na cząstki i dodać do gotującej się dyni. Skórki pomarańczy zachować, odkroić białe gorzkie części i pokroić w paseczki. W rondelku zagotować syrop z 0.5 szkl. wody i 2 łyżek cukru i wrzucić do niego pokrojone w paski pomarańczowe skórki. Poczekać aż zmiękną (ok. 15 min). Ugotowane owoce rozgnieść tłuczkiem. Dodać syrop ze skórkami, sok z cytryny i tarty imbir. Całość ponownie gotować na wolnym ogniu ok. 20 min.

powrót

Podobne przepisy

Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą imbiru
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kotlety z fasoli i dyni
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z dyni
Fasolka szparagowa po bretońsku
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Kompot czereśniowy z wanilią
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Papryka marynowana
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Zupa krem z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.