Sophie Grigson

Dyniowe risotto


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Dyniowe risotto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg miąższu dyni

pokrojonego w centymetrową kostkę

1 cebula

drobno posiekana

50-60 g masła

2 listki szałwii

posiekane

2 pomidory

bez skórki i pestek

pokrojone w drobną kostkę

1 szklanka (250 ml) białego wytrawnego wina

2 szklanki ryżu arborio (do risotto)

500 ml bulionu drobiowego

sól i pieprz

40-50 g startego parmezanu albo pecorino

garść drobno posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Na dużej głębokiej patelni podsmaż cebulę na 40 g masła, a gdy się zeszkli, dodaj dynię. Dopraw warzywa szałwią i mieszaj, aż dynia wchłonie większość masła. Dodaj pomidory, wlej wino i wsyp ryż. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dolewaj po 1 chochli bulionu i bezustannie mieszaj. Kolejną porcję bulionu dodawaj dopiero gdy ryż wchłonie poprzednią. Gdy ziarenka ryżu są miękkie na zewnątrz, a lekko twardawe i sprężyste w środku (al dente), dodaj resztę masła i starty parmezan lub pecorino. Starannie wymieszaj, zdejmij risotto z ognia i odstaw na minutę. Posyp natką pietruszki i szybko podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Chleb dyniowo-imbirowy
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Placek dyniowy ze śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa dyniowa z soczewicą i twarożkiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.