Tomasz Jakubiak

Dyniowe muffiny z białym serem i adwokatem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z dyni

odsłon: 1206

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki suche:

1,5 szklanki mąki krupczatki

szklanka cukru pudru

2 łyżeczki sody

Składniki mokre:

150 g pieczonej dyni

szklanka maślanki

⅓ szklanki rozpuszczonego masła

2 jajka

laska wanilii

skórka z cytryny

Masa twarogowa:

250 g twarogu

żółtko

łyżka cukru

2 łyżki ajerkoniaku

Masło smakowe:

pół kostki masła

skórka z cytryny

łyżka miodu

Przygotowanie:

W jednej misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki.
W drugiej misce połącz dokładnie wszystkie mokre składniki.
Następnie do suchych składników dodaj mokre i dokładnie wymieszaj.
Przygotuj masę twarogową. W misce połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
Do papilotek nakładaj porcję ciasta, następnie porcję masy twarogowej. Na koniec dopełnij porcją ciasta. Każdą muffinę oprósz kawałkami orzechów.
Muffiny piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
Doskonałym dodatkiem do muffinek będzie masło. Porcję masła utrzyj ze skórką z cytryny i miodem. Podawaj do muffinek. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Zupa krem z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Placek dyniowy ze śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Agata11

postów: 69

26.12.2016 15:29

CYTUJ

W składnikach widnieje ajerkoniak a w przepisie ani słowa na ten temat. Na filmiku instruktażowym podana jest informacja, że Advocaat powinien znaleźć się w twarożku.
Gotowych muffinek nie trzeba smarować masełkiem żeby było elegancko tylko szykuje się to masełko po to żeby muffina lepiej wpapusiać. Adminie ale kto będzie smarował tłuste orzechy jeszcze masełkiem ? Jakubiak radzi przekroić sobie takie ciastko na pół, posmarować tym masełkiem, złożyć w kanapeczkę i cieszyć się tą dodatkową chwilą szczęścia jak muffiny wydadzą się komuś jednak za mało pakowne. Ale przecież nie w celu wyelegantownia tej porcji ciasta na wyższy poziom jak twierdzisz w przepisie.
Masełko tak ale koniaczek już nie, ciekawa doktryna.

post edytowany 6 razy, ostatnio 26.12.2016 15:44

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.