Dyniowe cannelloni

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania z dyni

Dyniowe cannelloni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

6 świeżych płatów lazanii, przekrojonych wzdłuż na pół

masło

oliwa

sałata, do podania



Na farsz:

1,25 kg dyni, obranej i pozbawionej pestek

1 duża czerwona cebula, pokrojona w wąskie cząstki

2 łyżki oliwy extra vergine

2 duże łyżki masła

2 łyżeczki tymianku

½ łyżeczki płatków chili

240 g ricotty



Na sos serowy:

40 g masła

2 łyżki mąki

750 ml mleka

35 świeżo startego parmezanu



Nadzienie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Pokrój dynię w trzycentymetrowe kawałki i umieść na dużej blasze wraz z cebulą. Skrop oliwą, dodaj masło, posyp tymiankiem, chili, solą morską i dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Piecz 40 minut lub do momentu, gdy warzywa się zrumienią. Od czasu do czasu zamieszaj. Wyjmij warzywa z piekarnika i odstaw, by nieco ostygły. Umieść je w misce i niezbyt dokładnie zmiażdż widelcem.



Sos serowy:

Kiedy dynia się piecze, w dużym rondlu rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj mąkę i mieszając, gotuj 2-3 minuty lub do chwili, gdy pojawią się pęcherzyki powietrza. Mieszaj, aż sos stanie się gęsty i gładki. Zdejmij garnek z ognia, dodaj 2/3 parmezanu i mieszaj, aż się rozpuści. Dopraw solą.

Natłuść naczynie żaroodporne, które pomieści 12 cannelloni. Zanurzaj płaty lazanii w zimnej wodzie, by je nawilżyć. Na środek każdego paska nałóż dużą łyżkę nadzienia dyniowego. Dodaj łyżeczkę ricotty. Zwijaj paski lazanii, zaczynając od węższego boku. Na dno naczynia wylej 1/3 sosu serowego. Na wierzchu w jednej warstwie ułóż cannelloni. Polej pozostałym sosem. Posyp parmezanem, skrop odrobiną oliwy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz cannelloni 35-40 minut lub do czasu, gdy wierzch potrawy się zrumieni i pojawią się pęcherze powietrza. Podawaj z sałatą.



© Bill Granger









powrót

Podobne przepisy

Placek dyniowy ze śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa krem z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Chleb dyniowo-imbirowy
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą imbiru
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Dynia smażona w cieście
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z dyni

skomentuj przepis

#OYeGzLtoETJnJ

14.01.2012 16:18


CYTUJ

N6M0NB , [url=http://obpizgdafphx.com/]obpizgdafphx[/url], http://kmqzqvdrhznj.com/, http://zsdbvchgilfz.com/

#qfVGAeMpRjuFLv

09.01.2012 16:30


CYTUJ

asUbj0 , [url=http://htsoaqgnddoj.com/]htsoaqgnddoj[/url], http://vmayqmqmpxjv.com/, http://xoldvnyyzube.com/

#GUwgCIvpc

08.01.2012 22:16


CYTUJ

Phenomenal breakdown of the topic, you sulhod write for me too!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.