Dynia z grilla z warzywnym curry

Dynia z grilla z warzywnym curry
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Ainsley Harriott

Seria kulinarna:
Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Dania z dyni
Kuchnia świata:
Kuchnia jamajska

Składniki:

  • 1 dynia
  • sól
  • pieprz
  • olej do posmarowania dyni

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z dyni ściąć ostrym nożem wierzch, tak, by mógł służyć jako wieczko. Wyjąć ze środka pestki. Posypać od środka solą i pieprzem. Przykryć wieczkiem, posmarować z zewnątrz olejem i zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Ułożyć na grillu na średnio rozgrzanym żarze (bezpośrednio na palenisku). Można też dynię piec w średnio nagrzanym piekarniku. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić posiekaną cebulę, smażyć kilka minut, aż zmięknie. Dodać posiekaną papryczkę chilli, imbir i czosnek. Dodać kilka łyżek pasty curry, kilka listków laurowych i kilka goździków. Chwilę smażyć, mieszając. Włożyć na patelnię pokrojone warzywa. Podsmażyć je przez kilka minut, po czym wlać wywar warzywny. Gotować kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Po 15 minutach dodać puszkę mleka kokosowego i puszkę odcedzonych fasolek. Posolić do smaku. Przykryć patelnię i gotować 5-10 minut. Po tym czasie dodać szpinak, pogotować jeszcze kilka minut. Zdjąć dynię z paleniska. Zsunąć folię, zdjąć wieczko i napełnić dynię warzywnym curry.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA