Anjum  Anand

Dynia po bengalsku


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Dynia po bengalsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oleju roślinnego

duża szczypta asafetydy

1 liść laurowy

½ łyżeczki panch phoran (mieszanka

w równych proporcjach

nasion kozieradki

czarnuszki

kopru włoskiego

kminu i gorczycy)

1 suszona czerwona papryczka chilli

1 mała cebula

posiekana

½ łyżeczki kurkumy

2 płaskie łyżeczki mielonego kminu

1 czubata łyżeczka mielonej kolendry

2 łyżeczki pasty z imbiru (świeży imbir zmiksowany z odrobiną wody)

cukier i sól do smaku

500 g dyni piżmowej

obranej

bez pestek

pokrojonej w kostkę

200 ml wrzącej wody

200 g ciecierzycy z puszki

opłukanej i osączonej

¾ łyżeczki garam masala

¾ łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać w rondlu olej. Dodać asafetydę, liść laurowy, panch phoran i papryczkę, i smażyć 1-2 minuty, cały czas mieszając. Dodać cebulę, wymieszać i smażyć 2-3 minuty, aż cebula się zrumieni.
Dodać kurkumę, kmin, kolendrę, sól, cukier i pastę z imbiru. Wlać trochę wody, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 1-2 minuty. Dodać dynię i wrzącą wodę. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować 10-15 minut, do miękkości dyni. Dodać ciecierzycę, garam masalę i nasiona kopru włoskiego. W razie potrzeby dolać wody, ewentualnie doprawić solą i cukrem. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 1-2 minuty. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Pieczona dynia
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Krem z jarmużu
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.