Tomasz Jakubiak

Duszony łosoś w maśle z sambalem i chrupiące roti


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 864

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

filet z łososia

5 łodyg selera naciowego

0,5 cebuli

20 g świeżego imbiru

3 łyżki klarowanego masła

2 łyżki sambalu

szczypta soli

limonka

garść łodyg kolendry

 

Roti:

2 szkl. mąki

0,5 szkl. ciepłej wody

łyżeczka masła klarowanego

szczypta kminu

szczypta sproszkowanej kolendry

Przygotowanie:

Na patelni rozpuść masło. Podsmażaj seler i cebulę ok. 5 minut. Dodaj imbir. Łososia dopraw pastą sambal i przełóż na patelnię. Dodaj sól i sok z limonki oraz pokrojone łodygi kolendry. Łososia duś na wolnym ogniu do momentu, aż mięso się zetnie.
Przygotuj roti. Mąkę zagnieć z wodą, dodaj masło, a następnie kminek i kolendrę. Gdy ciasto będzie miało zbitą konsystencję, rozwałkuj je i powycinaj placuszki. Podpłomyki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 10 minut. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Delikatna zupa rybna
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Dorsz w piwie z bekonem i kapustą
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Tatar z ryb wędzonych
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczona ryba z tapenadą z suszonych pomidorów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
Tatar z łososia
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Turbot valee d'augre
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.