Tomasz Jakubiak

Duszony kurczak z młodymi warzywami i z młodymi ziemniakami pieczonymi w jogurcie


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 18173

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kurczak zagrodowy

3 ząbki młodego czosnku

świeże zioła: tymianek, rozmaryn, listek laurowy, lubczyk

skórka z cytryny

2 szt. młodej marchewki

2 młode pory

8 szt. cebulek młodych, małyche

pieprz

1 kg młodych ziemniaków

400 ml jogurtu greckiego

sok z jednej cytryny

sól, pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka umyj w letniej wodzie i porządnie wytrzyj. Podziel na 6 części i natrzyj solą oraz pieprzem po czym dodaj starty czosnek, świeże zioła, skórkę z cytryny i oliwę. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Marchewkę, pora i cebulki pokrój maksymalnie na połowę. Gdy kurczak swoje odsiedzi, rozgrzej mocno patelnię, przesmaż kurczaka i warzywa. Całość przełóż do garnka ciśnieniowego. Dolej odrobinę bulionu i duś przez ok. 20 min. W trakcie duszenia kurczaka, ugotuj na w pół twardo ziemniaki, odcedź i przełóż do brytfanki. W misce wymieszaj jogurt z cytryną i zalej ziemniaki. Wstaw do piekarnika i piecz aż się zrumienią. Podawaj ziemniaki na jednym półmisku, a kuraka z warzywami na drugim.

powrót

Podobne przepisy

La choucroute garnier a l’Alsacienne
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grillowane przepiórki z purée i sosem Porto
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Pasta z polędwiczkami i truflami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Quesadilla z serem pleśniowym
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Szaszłyki dziadka Petera
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.