James  Martin

Duszony kurczak z kozim serem, orzechami i sałatką z buraczków


Przepis z programu James Martin w Bretanii
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Duszony kurczak z kozim serem, orzechami i sałatką z buraczków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Kurczak:

2 łyżki oliwy z oliwek

2 piersi kurczaka

1 cytryna przekrojona na pół

2 - 3 łodygi tymianku

garść natki pietruszki

2 liście laurowe

1 cebula pocięta na ćwiartki

200 ml miodu pitnego lub hydromelu

kilka ziarenek czarnego pieprzu



Sałatka:

3 łyżki oliwy z oliwek, i jeszcze trochę do smażenia

1 łyżka białego octu winnego

1 łyżka oliwy z orzechów

200 g sałaty

garść orzechów – łupanych

2 gotowane buraki

250 g owczego seru, pokruszonego

150 g ugotowanego boczku wędzonego

chrupiący francuski chleb – do podania



Przygotowanie:

Podgrzej oliwę na dużej patelni. Dodaj pierś z kurczaka, skórą do dołu, połówki cytryn, gałązki tymianku, natkę pietruszki, liście laurowe i cebulę. Smaż przez 5-6 minut, aż skórka się przyrumieni z obu stron. Wlej hydromel i wodę, by przykryć mięso. Dopraw szczyptą soli i ziarenkami pieprzu. Doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywkę i zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 -25 minut lub do czasu, gdy kurczak się ugotuje. W tym czasie przygotuj dressing do sałaty. Zmieszaj oliwę z oliwek, biały ocet winny i oliwę z orzechów. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć sałatę do dużej miski i polej dressingiem. Dorzuć obrane orzechy i zmieszaj. Podgrzej odrobinę oliwy na nieprzywierającej patelni i podsmaż buraki przez kilka minut dodając odrobinę zmielonego czarnego pieprzu. Wrzuć buraczki do sałatki. Dodaj kozi ser i ugotowany wędzony boczek. Zmieszaj.

Oddziel piersi kurczaka od kości i podaj z sałatką. Obok połóż chrupiący francuski chleb.



powrót

Podobne przepisy

Cynaderki duszone z puree z marchewki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pyttipanna
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pikantne skrzydełka
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
Boczek z soczewicą
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Perska gicz jagnięca
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.