Gary  Rhodes

Duszony kurczak i letnie warzywa


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Duszony kurczak i letnie warzywa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kg kurczaka z hodowli ekologicznej

sól i pieprz

olej roślinny do smażenia

1 mała

posiekana marchew

1 cebula

kilka ziaren pieprzu

gałązka tymianku

300 ml białego wina

300 ml wody

100 g bobu

100 g świeżego

ugotowanego groszku

100 g małych cebulek

8 ugotowanych szparagów

12 młodych marchewek

12 świeżych migdałów

kawałek masła

szczypta cukru

150 ml kremówki

sok z ½ cytryny

do dekoracji posiekane zioła: szczypiorek

estragon

natka i rozmaryn

 

 

Przygotowanie:


Ostrym nożem rozbierz kurczaka, odcinając korpus. Podziel mięso na porcje. Wlej na patelnię nieco oleju roślinnego. Usmaż na nim kawałki mięsa na złocistobrązowy kolor ze wszystkich stron. Przełóż je do rondla, w którym będą się dusiły. Zmniejsz płomień pod patelnią. Dolej odrobinę oleju roślinnego. Dołóż korpus. Dorzuć marchew, cebulę, ziarna pieprzu i gałązkę tymianku. Usmaż razem. Wlej białe wino. Odparuj mniej więcej połowę. Dolej wodę. Włącz gaz pod rondlem z kawałkami mięsa. Wlej gotowy bulion ze wszystkimi składnikami. Przykryj pokrywą, niech mruga na małym ogniu. Za 20 minut kurczak będzie gotowy.

powrót

Podobne przepisy

Pieczony kurczak z selerem korzeniowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczę w białym winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Knedle z brukselką z górnej adygi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Boeuf Stroganow w stylu Kudłaczy
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Nóżki kurczaka w miodzie i nerkowcach z  sezamem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.