Aaron Craze

Duszony fenkuł


Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Duszony fenkuł
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 fenkuły

1 ząbek czosnku

4-5 pasków skórki z cytryny

2 łyżki Pernoda

1 łyżeczka szafranu

1 łyżka podprażonych nasion kopru włoskiego

2 gałązki estragonu

50 g masła

oliwa do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Usunąć zewnętrzne twarde części fenkułów i przyciąć korzenie. Każdą cebulę przeciąć na pół, potem każdą połówkę na trzy części. Rozgrzać trochę oliwy w rondlu z przykrywką i zrumienić fenkuły ze zmiażdżonym czosnkiem i skórką z cytryny. Wlać Pernoda, dodać szafran i dusić, aż fenkuły zaczną się robić żółte. Dodać zmielone nasiona kopru włoskiego, gałązki estragonu i masło. Kiedy masło prawie całkiem się roztopi, a Pernod wyparuje, wlać tyle wody, aby fenkuły były zanurzone do połowy.
Przykryć i dusić na średnim ogniu 10 minut, aż woda prawie całkiem wyparuje, a fenkuł będzie al dente. Doprawić do smaku. Podać przybrane listkami estragonu.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.