Anne Burrell

Duszone żeberka


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Duszone żeberka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 kawałków żeberek (ok. 2 ½ kg)

sól

oliwa extra vergine

1 czerwona cebula pokrojona w kostkę 1 cm

2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kawałki 1 cm

2 marchewki

obrane

przecięte wzdłuż na pół i posiekane na kawałki 1 cm

2 ząbki czosnku

zmiażdżone

1 ½ filiżanki koncentratu pomidorowego

2-3 filiżanki pełnego czerwonego wina

2 filiżanki wody

1 pęczek świeżego tymianku związany sznurkiem spożywczym

2 listki laurowe

 

 

Przygotowanie:


Posyp żeberka solą. Postaw na dużym ogniu garnek, w którym zmieści się mięso i rozgrzej oliwę. Rumień żeberka 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli trzeba, obsmażaj mięso partiami. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Gdy żeberka się brązowią, zmiksuj warzywa z czosnkiem w malakserze, aż uzyskasz ziarnistą pastę. Kiedy mięso będzie dość zrumienione z obu stron, zdejmij je z ognia i usuń tłuszcz. Użyj świeżego oleju i podsmaż warzywa. Dopraw solą. Mieszając, rumień warzywa aż się zbrązowią i zaczną przywierać, 5-7 minut. Zamieszaj jeszcze raz i dodaj koncentrat pomidorowy. Podsmażaj dalej przez 4-5 minut. Wlej wino, oderwij masę warzywną od dna naczynia, jeśli przywarła i znów zamieszaj. Zmniejsz ogień, jeśli sos zaczyna się przypalać i zredukuj go o połowę.
Znów umieść żeberka w garnku i dolej 2 filiżanki wody, żeby dokładnie pokryła mięso. Dodaj listki laurowe i pęczek tymianku. Nakryj naczynie i umieść w piekarniku na 3 godziny. Co jakiś czas dolewaj wody, by mięso było cały czas zanurzone w sosie. Po półtorej godziny obróć żeberka. Przez ostatnie 20 minut duś potrawę bez pokrywki, żeby zredukować płyn. Mięso powinno być bardzo delikatne, ale nie może się rozpadać. Podawaj je z sosem.

powrót

Podobne przepisy

Rolady z indyka z pomidorami i oliwkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.10)pieczeń cielęca
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grzanki ze szpikiem wołowym i chimichurri
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kluski z kurczakiem, jarzynami i orzeszkami ziemnymi
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Warzywny stir-fry
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Jagnięcina mechoui
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.