Duszone warzywa

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Duszone warzywa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 łyżki oleju roślinnego

2 łyżki masła

2 marchewki, obrane i pokrojone w długie, cienkie słupki wielkości i kształtu fasoli szparagowej, żeby równo się dusiły

1 czerwona papryka bez nasion, pokrojona w plasterki

garść zielonej fasoli szparagowej, czubki obcięte

garść żółtej fasoli szparagowej, czubki obcięte

1 duża, biała cebula, posiekana w piórka

drobno posiekane listki z 4 gałązek świeżego tymianku

sól i pieprz

Przygotowanie:

Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię o grubym dnie. Gdy się rozgrzewa, znajdź szczelnie pasującą pokrywkę. Wlej olej na środek patelni, wrzuć masło na środek oleju. Gdy masło zbrązowieje, dodaj warzywa. Smaż przez kilka minut, aż nabiorą intensywnej barwy, a ich krawędzie zaczną brązowieć. Dodaj tymianek, sól i pieprz, wymieszaj. Wlej nieco wody i natychmiast przykryj szczelnie pasującą pokrywką. Duś przez kilka minut, aż się ugotują.

powrót

Podobne przepisy

Puree pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Pasta fresca z domowym pesto
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bruschetta z pomidorami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.