Duszone warzywa

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Duszone warzywa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 łyżki oleju roślinnego

2 łyżki masła

2 marchewki, obrane i pokrojone w długie, cienkie słupki wielkości i kształtu fasoli szparagowej, żeby równo się dusiły

1 czerwona papryka bez nasion, pokrojona w plasterki

garść zielonej fasoli szparagowej, czubki obcięte

garść żółtej fasoli szparagowej, czubki obcięte

1 duża, biała cebula, posiekana w piórka

drobno posiekane listki z 4 gałązek świeżego tymianku

sól i pieprz

Przygotowanie:

Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię o grubym dnie. Gdy się rozgrzewa, znajdź szczelnie pasującą pokrywkę. Wlej olej na środek patelni, wrzuć masło na środek oleju. Gdy masło zbrązowieje, dodaj warzywa. Smaż przez kilka minut, aż nabiorą intensywnej barwy, a ich krawędzie zaczną brązowieć. Dodaj tymianek, sól i pieprz, wymieszaj. Wlej nieco wody i natychmiast przykryj szczelnie pasującą pokrywką. Duś przez kilka minut, aż się ugotują.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.