Sophie Grigson

Duszone warzywa


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Duszone warzywa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

oliwa

2 duże surowe ziemniaki

obrane i pokrojone w plastry

1 średni bakłażan

pokrojony na plastry

osolony i po 20 minutach opłukany

1-2 ząbki czosnku

zmiażdżone

1 cebula

2 mięsiste pomidory bez skórki

sól

pieprz

1 łyżeczka cukru

2 liście laurowe

 

 

Przygotowanie:


Podsmaż ziemniaki na oliwie, aż się zrumienią. Pokrój plastry bakłażana na ćwiartki i dodaj do ziemniaków. Na drugiej patelni podsmaż cebulę, aż się zeszkli i zmięknie i dodaj pomidory pokrojone na ćwiartki. Dopraw je solą, pieprzem i cukrem i podgrzewaj, aż zmiękną i puszczą sok. Połącz wszystkie składniki, dodaj liście laurowe i czosnek. Duś warzywa na małym ogniu przez 20 minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj na ciepło albo na zimno, z chlebem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.