Kylie Kwong

Duszone tofu z pomidorami


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Duszone tofu z pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300g kostka twardego tofu

3 nieduże pomidory

2 łyżki oleju arachidowego

5cm kawałek imbiru

pokrojony na cienkie plasterki

1 łyżka brązowego cukru

2 łyżki wina ryżowego

2 łyżki brązowego octu ryżowego

2 łyżki jasnego sosu sojowego

½ łyżeczki oleju sezamowego

2 dymki

pokrojone na 5cm kawałki

szczypta mielonego białego pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Pokrój tofu na kawałki 5cm na 2,5cm i odsącz na ręczniku papierowym. Przetnij pomidory na pół, a następnie każdą połówkę na 4 części. Rozgrzej olej w woku aż zacznie dymić. Delikatnie włóż do niego tofu i smaż, nie mieszając, przez minutę, aż zrobi się złoto-brązowe. Następnie odwróć na drugą stronę i również smaż przez minutę. Dodaj pomidory i imbir i smaż przez 2 minuty, mieszając delikatnie, tak, żeby nie pokruszyć tofu. Dodaj cukier i smaż przez 1 minutę, aż zacznie się karmelizować. Dodaj wino ryżowe i smaż przez kolejną minutę. Dodaj ocet, sos sojowy, olej sezamowy i dymkę. Zamieszaj i podawaj od razu oprószone pieprzem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.