Gary  Rhodes

Duszone pręgi jagnięce


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Duszone pręgi jagnięce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 pręgi jagnięce

2 małe cebule

2 duże marchewki

3 łodygi selera naciowego

kawałek masła do smażenia warzyw

4 ząbki czosnku

2 liście laurowe

duża gałązka tymianku

skórka skrojona z 1 dużej pomarańczy

sok wyciśnięty z 2 pomarańczy

sporo cukru demerara

1 butelka dobrego

wytrawnego

czerwonego wina

600 ml wody

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 160°C. Obsmaż mięso przez 10-15 minut na małym ogniu. Cebule pokrój w ćwiartki, marchewki i seler w pasterki o centymetrowej grubości. Smaż je w rondlu przez 10-15 minut na kawałku masła, aż zmiękną. Dorzuć przyprawy: czosnek, liście laurowe, gałązkę tymianku, skórkę skrojoną z dużej pomarańczy i sporo cukru demerara. Wlej sok wyciśnięty z pomarańczy, wino i wodę. Całość doprowadź do wrzenia. Włóż obsmażone pręgi. Mogą wystawać z płynu. Nakryj rondel i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Co 30 minut warto je obracać w rondlu, żeby mięso równo zmiękło. Powinny spędzić w piekarniku dwie do trzech godzin. Wyjmij rondel i niech mięso chwilę postoi. Łyżką cedzakową przełóż kawałki mięsa do miski. Do drugiej nałóż warzywa. Wywar przecedź przez gęste sito, żeby wyłapać nieapetyczne szumowiny. Gdy zacznie wrzeć, należy go zagęścić mąką arrarutową. Do mąki w miseczce dolej parę łyżeczek wody. Wymieszaj na gładką masę, dolewaj stopniowo do wywaru, cały czas mieszając. Sos będzie gotowy po 2-3 minutach. Polej nim duszone mięso. Podawaj z purée z dyni pod grillowanym serem gruyère.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak w maśle z pilawem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia turecka, kuchnia uzbecka
Pasta z kaczki
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bigos z wędzoną śliwką i śliwowicą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki pieczony kurczak z frytkami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Duszony kurczak z pomidorami i fenkułem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Quesadilla z serem pleśniowym
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.