Duszone pory

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Duszone pory
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

8 małych porów

2 łyżki masła

sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz

½ szklanki domowego lub kupnego bulionu o niskiej zawartości sodu

½ szklanki białego wytrawnego wina (np. Sauvignon)

drobno posiekana natka pietruszki, do podania

Przygotowanie:

Usuń liście i odetnij ciemnozielone końce pora. Przytnij korzenie i przekrój pory wzdłuż na pół. Opłucz, żeby pozbyć się ziemi.

Roztop masło na dużej patelni na średnim ogniu. Wrzuć pora przekrojoną stroną do dołu. Smaż przez 3-4 minuty, aż zmięknie i nabierze lekko złotego koloru. Obróć pora i smaż przez kolejne 3 minuty. Przypraw solą i pieprzem. Obróć kolejny raz i usuń grubsze warstwy. Wlej bulion, wino i gotuj przez 1 minutę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj patelnię papierem do pieczenia. Gotuj przez 15 minut, aż por stanie się miękki.

Zdejmij papier, zwiększ ogień i smaż przez około 1-2 minuty, aż płyn wyparuje. Przed podaniem przypraw solą gruboziarnistą i pietruszką.

powrót

Podobne przepisy

Syrop z kaliny
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Falafel z surówką z marchewki i zieloną tahiną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Cukierki z tataraku
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Ziemniaki domino
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Panierowane tempeh z frytkami ze słodkich ziemniaków i dressingiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 60)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Ciasto na naleśniki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.