Ricardo Larrivee

Duszone pory i selery naciowe, podane na zimno z winegretem


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Duszone pory i selery naciowe, podane na zimno z winegretem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 małych lub średnich porów

3 gałązki selera naciowego pokrojone w kawałki

310 ml wywaru drobiowego

1 gałązka świeżego tymianku

1 liść laurowy

1 goździk

75 ml octu z cydru

1 żółtko

1,5 łyżeczki musztardy dijon

75 ml oliwy

sól i pieprz

1 zielone jabłko przecięte na pół i poszatkowane

 

 

Przygotowanie:


Ustaw kratkę na środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Odetnij ciemnozieloną część porów. Białą i jasnozieloną przedziel na pół. Na blasze ułóż selery i pory. Dolej wywar, dodaj tymianek, liść laurowy, goździk. Dosyp sól i pieprz. Przykry folią aluminiową. Piecz przez 30 minut. Wyjmij selery, odłóż na bok. Piecz przez 10 minut. Wyjmij pory i schłódź. Przecedź wywar przez sito. W rondelku odparuj 75 ml wywaru, aż zostaną trzy łyżki stołowe. Schłódź. W misce utrzyj trzepaczką wywar, żółtko i musztardę. Wlewaj oliwę cienkim strumieniem, cały czas ucierając. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż jabłka i warzywa na półmisku, polej winegretem.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaczana sałatka na ciepło
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z kokosowym „makaronem”
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 52)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Sałatka z fenkuła
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.