Duszone ogony wołowe, purée z marchwi i imbiru, brukselka

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Duszone ogony wołowe, purée z marchwi i imbiru, brukselka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki duszonych ogonów:

10 x 7,5 cm kawałki ogonów wołowych

3 marchewki

2 cebule

1 pęczek selera naciowego

1 butelka merlotu „Trader Joe’s”

4 l wywaru cielęcego

2 l wywaru drobiowego

2 liście laurowe

2 całe cytryny

3 całe pomarańcze

8 ziaren pieprzu

3 laski cynamonu

1 l wody



Składniki purée z marchwi i imbiru:

4 marchewki

1 łyżeczka świeżego imbiru

65 g masła

720 ml wody

sól (do smaku)



Składniki brukselki:

skórka z 1 pomarańczy

900 g brukselki

sól (do smaku)



Składniki winegretu:

6 pomarańczy malinowych

2 szalotki

½ łyżeczki octu z szampana

240 ml oleju z orzechów włoskich



Przygotowanie ogonów:

Pokrój w drobną kostkę marchewkę, cebulę i seler. Wrzuć do dużego rondla i usmaż. Deglazuj winem. Odparuj połowę, wlej wywary cielęcy i drobiowy. Zagotuj na silnym ogniu, dorzuć liście laurowe, połowę cytryn i pomarańczy, ziarna pieprzu i cynamon. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, dorzuć ogony. Jeżeli płyn ich nie zakrywa, dolej wodę. Przykryj folią aluminiową. Trzymaj w 175°C przez 2½ godziny. Gdy są gotowe, wyjmij ogony, odparuj płyn, aby powstał sos.



Przygotowanie purée:

Obierz i pokrój w kostkę marchewkę. Obierz i pokrój w kostkę imbir. Wrzuć do średniej wielkości garnka, wlej wodę, dodaj masło i sól. Gotuj, aż będą bardzo miękkie. Włóż marchewkę, imbir i wlej połowę płynu, w którym się gotowały do miksera. Zmiksuj na gładką masę. W razie potrzeby dolej wodę.



Przygotowanie brukselki:

Przekrój brukselki na pół. Jeśli masz frytkownicę, rozgrzej tłuszcz do 175°C. Jeśli nie, do wlej tłuszcz głębokiego rondla. Rozgrzej do 175°C. Smaż brukselki w tłuszczu, aż będą złocistobrązowe. Uważaj, bo wyskakują. Gdy nabiorą koloru, wyjmij je z tłuszczu, wsyp do miski, dodaj skórę z pomarańczy i sól. W ten sposób usmaż wszystkie brukselki.



Przygotowanie winegretu:

Obierz i podziel pomarańcze na cząstki. Pokrój szalotki w piórka. Włóż pomarańcze i szalotki do miski. Wlej ocet i olej.



© 2012 Joe Johnson



powrót

Podobne przepisy

Pieczeń Monatowej
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rożki z kurczakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Przepiórki w czerwonych winogronach
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Steki z grillowanymi warzywami i tortillą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.