Si King

Duszone mięso po majańsku


Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Duszone mięso po majańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg łopatki wieprzowej

1 ¾ litra wody lub lekkiego bulionu z kurczaka

1 średnia pokrojona cebula

1 główka czosnku

drobno pokrojonego

5 listków laurowych

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Do garnka włożyć mięso, cebule, czosnek, listki laurowe, przyprawić solą i pieprzem, zalać bulionem lub wodą i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć płomień i na małym ogniu gotować około godzinę (aż mięso będzie łatwo dawało się rozdzielać widelcem). Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Na suchej patelni opiec chili. Opary przypiekanego chili mogą drażnić śluzówkę, trzeba upewnić się, że kuchnia ma właściwą wentylację. Przełożyć chili do miski i zalać gorącą wodą, aby zmiękły. Zostawić na 20 minut. Pomidory i ząbki czosnku włożyć na blaszkę do pieczenia i upiec w piekarniku (pomidory mają być miękkie). Podprażyć goździki i ziarenka pieprzu na suchej patelni, odłożyć. Do blendera włożyć pomidory, chili, czosnek i przyprawy, wlać odrobinę wody, w której moczyły się chili i zmiksować, aż wszystko nabierze konsystencji sosu. Przetrzeć drewnianą łyżką przez gęste sito. Nasiona dyni podprażyć na suchej patelni, a następnie zmiksować w blenderze na gładką masę. Suszone ziarna kukurydzy podprażyć na suchej patelni, a nastepnie zemleć dość grubo w blenderze. Jeśli zastępujemy je ciecierzycą, wystarczy namoczone ziarna ciecierzycy zmiksować w blenderze. Rozgrzać na patelni olej słonecznikowy, wlać pomidory zmiksowane z chili, wymieszać, smażyć około 15 minut. Wlać mieszankę pomidorów z chili do garnka z mięsem, dodać zmieloną prażoną kukurydzę lub ciecierzycę oraz zmielone prażone nasiona dyni. Dodać liście yerba santa lub zmielone nasiona kopru włoskiego. Gotować na małym ogniu przez około 45 minut. Posolić do smaku. Podawać z tortillami i zielonym meksykańskim ryżem.

powrót

Podobne przepisy

Boeuf au bleu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kotlet wieprzowy z confit z czerwonej cebuli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wieprzowina w musztardzie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.