Duszone mięso indyka z fasolą

Przepis z programu Bitchin' Kitchen 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne

Duszone mięso indyka z fasolą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 łyżki oleju rzepakowego

4 uda z indyka

½ łyżeczki papryki w proszku

1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

1 łyżeczka soli morskiej

4 szklanki ekologicznego bulionu drobiowego o obniżonej zawartości soli

2 szklanki pomidorów z puszki, rozgniecionych dłońmi

2 łyżeczki syropu klonowego

2 cebule, pokrojone na plasterki

2 ząbki czosnku

1 gałązka świeżego tymianku

½ szklanki świeżej natki pietruszki posiekanej

1 liść laurowy

2 szklanki świeżej dużej fasoli, przepłukanej



Przygotowanie:

Rozgrzewamy olej w dużym rondlu na średnim ogniu. Doprawiamy indycze uda papryką, mielonym pieprzem oraz solą i nacieramy. Obsmażamy je w rondlu ze wszystkich stron przez kilka minut, aż się zrumienią. Rozgrzewamy piekarnik do 165°C. Wlewamy do brytfanny bulion drobiowy, pomidory, syrop klonowy, dodajemy cebulę, czosnek, tymianek, natkę pietruszki, liść laurowy oraz fasolę i mieszamy. Dodajemy indycze uda, przykrywamy i dusimy w piekarniku 2 godziny.



© Nadia Giosia

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.