Duszone grzyby

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Duszone grzyby
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

450 g mieszanki grzybów: shitake, boczniaki, pieczarki

55 g masła

2 obrane, posiekane cebule

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka suszonego tymianku

świeżo zmielony pieprz

115 ml śmietany 35%

Przygotowanie:

Przytnij ogonki grzybów, odcinając zdrewniałe części. Przekrój większe grzyby, mniejsze zostaw w całości albo rozkrój na pół, żeby zachować ich kształt. Dobrze opłucz, osusz na papierowych ręcznikach kuchennych. Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię. Dodaj masło, czosnek i cebulę. Smaż przez kilka minut, aż będą złocistobrązowe. Dodaj grzyby i smaż. Gdy puszczą płyn, dolej sos sojowy, dodaj tymianek i pieprz. Smaż, aż cały płyn odparuje, żeby wzmocnić aromat. Wlej śmietanę i smaż, mieszając, aż sos zgęstnieje.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.