Duszone grzyby

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Duszone grzyby
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

450 g mieszanki grzybów: shitake, boczniaki, pieczarki

55 g masła

2 obrane, posiekane cebule

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka suszonego tymianku

świeżo zmielony pieprz

115 ml śmietany 35%

Przygotowanie:

Przytnij ogonki grzybów, odcinając zdrewniałe części. Przekrój większe grzyby, mniejsze zostaw w całości albo rozkrój na pół, żeby zachować ich kształt. Dobrze opłucz, osusz na papierowych ręcznikach kuchennych. Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię. Dodaj masło, czosnek i cebulę. Smaż przez kilka minut, aż będą złocistobrązowe. Dodaj grzyby i smaż. Gdy puszczą płyn, dolej sos sojowy, dodaj tymianek i pieprz. Smaż, aż cały płyn odparuje, żeby wzmocnić aromat. Wlej śmietanę i smaż, mieszając, aż sos zgęstnieje.

powrót

Podobne przepisy

Palak panir
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Sałatka z pęczaku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Placki marchewkowe z musem chrzanowym z awokado
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania dietetyczne
Placki z kminem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Kawior z bakłażana
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.