Kylie Kwong

Duszone grzyby shiitake

Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.1) Bambus
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Duszone grzyby shiitake
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


filiżanka suszonych grzybów shiitake (1 filiżanka = 250 ml)
łyżka pokrojonego z grubsza imbiru
2 białe części dymki
przecięte na pół
3 zmiażdżone ząbki czosnku
2 łyżki chińskiego wina do gotowania (shaoxing)

Przygotowanie:


Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, odstawić na godzinę. Gdy zmiękną, odciąć nożyczkami trzonki i wyrzucić. Ułożyć grzyby na patelni i dodać tyle wody, by je przykryła. Dodać imbir, dymkę, czosnek i wino, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 45 minut. Zostawić grzyby do wystygnięcia w płynie, w którym się gotowały.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.