Kylie Kwong

Duszone grzyby shiitake


Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.1) Bambus
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Duszone grzyby shiitake
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

filiżanka suszonych grzybów shiitake (1 filiżanka = 250 ml)

łyżka pokrojonego z grubsza imbiru

2 białe części dymki

przecięte na pół

3 zmiażdżone ząbki czosnku

2 łyżki chińskiego wina do gotowania (shaoxing)

 

 

Przygotowanie:


Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, odstawić na godzinę. Gdy zmiękną, odciąć nożyczkami trzonki i wyrzucić. Ułożyć grzyby na patelni i dodać tyle wody, by je przykryła. Dodać imbir, dymkę, czosnek i wino, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 45 minut. Zostawić grzyby do wystygnięcia w płynie, w którym się gotowały.

powrót

Podobne przepisy

Placki z leśnych grzybów
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Grzanki z kremem serowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tosty z ciemnego pieczywa
Przepis z programu Dietosfera (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Złociste cebulki
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Suflet z serem i ziołami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.