MENU
Przepisy Świąteczne

przepisy z programów >>

Duszone grzyby shiitake

Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.1) Bambus

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania wegetariańskie Dania wegetariańskie, Przekąski Przekąski

składniki i przygotowanie:

Składniki
filiżanka suszonych grzybów shiitake (1 filiżanka = 250 ml)
łyżka pokrojonego z grubsza imbiru
2 białe części dymki, przecięte na pół
3 zmiażdżone ząbki czosnku
2 łyżki chińskiego wina do gotowania (shaoxing)

Przygotowanie
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, odstawić na godzinę. Gdy zmiękną, odciąć nożyczkami trzonki i wyrzucić. Ułożyć grzyby na patelni i dodać tyle wody, by je przykryła. Dodać imbir, dymkę, czosnek i wino, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 45 minut. Zostawić grzyby do wystygnięcia w płynie, w którym się gotowały.

© Kylie Kwong

skomentuj przepis >>