Duszone gicze jagnięce po marokańsku

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Duszone gicze jagnięce po marokańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 łyżki oliwy z oliwek

1 cebula, pokrojona w poprzek na plastry

1 posiekana papryczka chili, najlepiej odmiany holenderskiej lub tajskiej

2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane

1 kawałek imbiru (około 8 cm), obrany i bardzo drobno posiekany

2 posiekane łodygi selera naciowego

1 posiekana marchewka

2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

2 łyżeczki mielonej kolendry

1 łyżeczka suszonego oregano

2 laski cynamonu

3 gwiazdki anyżu

2 szczypty szafranu

sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz

3 szklanki brązowego bulionu z kurczaka (przepis Marthy Stewart) lub gotowego

2 puszki (około 450 g każda) obranych pomidorów

8 suszonych moreli, pokrojonych na plastry

20 zielonych i czarnych oliwek (odmiany marokańskiej, Alfonso lub Cerignola)

4 jagnięce gicze

jogurt z miętą (przepis z programu Marthy Stewart)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 160°C.

Umieść duży garnek na średnim ogniu i wrzuć do niego oliwę, cebulę, papryczkę chili, czosnek i imbir. Gotuj przez 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj seler, marchew, kmin, kolendrę, oregano, cynamon, gwiazdki anyżu i szafran. Gotuj, aż warzywa zmiękną i zaczną uwalniać aromat. Przypraw solą i pieprzem.

Dodaj bulion z kurczaka, pomidory, morele i oliwki i zagotuj. Przypraw solą i pieprzem. Następnie dodaj jagnięcinę tak, żeby była do połowy zanurzona. Ponownie przypraw solą i pieprzem. Przenieś do piekarnika i piecz przez 2,5 godziny, przewracając mięso co około 30 minut, aż się zarumieni i zacznie odchodzić od kości. Podawaj z jogurtem z miętą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.